A rákmegelőzésben különös jelentősége van az életmódnak - állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, s ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké, áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) legfrissebb hírlevelében.

A statisztikák szerint 2001-ben 7 millió halálesetet okozott a rák, és 2,43 millió elhunyt (35 százalék) beteg esetében a szakemberek úgy találták, az általuk lehetségesnek tartott kilenc kockázati tényező valamelyike szerepet játszott a végkifejletben. A 2,43 millióból 0,76 millió eset fejlett országokban, 1,67 millió pedig fejlődő államokban történt, 1,6 millió volt a férfi, 0,83 millió a női áldozat. A szegényebb országokban a rákos halálozások vizsgálatánál úgy találták, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett a nem elégséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás a fő kockázati tényező. A fejlettebb országokban a dohányzás, az alkohol mellett a túlsúlyosság, az elhízás jelentette a legnagyobb kockázatot.

A statisztikák elemzése után az amerikai kutatók megerősítették a korábbi vizsgálatok eredményét, s arra hívták fel a népesség figyelmét, hogy az életmód megváltoztatásával a rákos megbetegedések többsége megelőzhető. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatását, és sosem felesleges arra ösztönözni, hogy az emberek minél többet fogyasszanak belőlük. Emellett ezek az élelmiszerek alacsony energiatartalmuk miatt a fogyókúrákban is nagy segítséget jelentenek, s ennek révén is hátráltathatják egyes daganatok kialakulását.