Hatvanéves a bikini

MTI
MTI
2006.04.14. 12:16

Hatvanéves a pici, kétrészes, többet mutató, mint takaró fürdőruha, amely a II. világháború utáni első kísérleti atomrobbantás helyszínéül szolgáló Bikini nevű korallzátonyról kapta nevét. Louis Réard, francia autómérnök a II. világháború alatt kénytelen volt átvenni a családi csipkeverő üzemet és unalmában ötlötte ki a kétrészes fürdőruhát, melynek bemutatását egyetlen korabeli manöken sem vállalta.

Az eseményre végül 1946. július 5-én a híres párizsi Deligny uszodahajón került sor. A párizsi újságok ezalatt a Mikronéziában található Marsall-szigetcsoporthoz tartozó Bikinin végrehajtott amerikai atombomba kísérletről cikkeztek. A leleményes feltaláló azt remélte, hogy ha a szigetről nevezi el a merész ruhadarabot, hatvan évvel később már csak az ő anatómiai bomba kísérletére fog emlékezni a világ.

A divathullámra nem kellett sokat várni. "A világ legkisebb fürdőruhája" azonnal az újságok címlapjára került, a világsajtó felháborodott, a spanyol, az olasz és a belga hatóságok betiltották annak viselését. A kétrészes fürdőruhát igazán elfogadottá Brigitte Bardot tette, aki 1956-ban az első színésznőként bikiniben jelent meg Roger Vadim És Isten megteremté a nőt című filmjében.

A hatvanéves évforduló alkalmából a Lycra felkérte a legnevesebb márkákat és tervezőket, hogy alkossák meg szülinapi modelljüket. Valamennyi alkotás megvásárolható lesz május végétől a www.yoox.com honlapon 160 és 200 euró közötti áron. A párizsi Galeries Lafayette áruház pedig fürdőruha-osztályán május 10. és 22. között retrospektív kiállítással emlékezik meg a bikini elmúlt hatvan évéről.