Reneszánszát éli a cowboy-öltözék. Az újra divatba jött nadrág szűkebb, mint az igaziaké volt, de az öt zseb rajta van. Óriási, virágokkal, lovakkal díszített fémcsat fogja össze a széles bőrövet. Az ing legyen flanellból vagy vászonból, mindenképpen kockás, felső gombjai kötelezően kigombolva, ujjai feltűrve. A hegyes csizma lehet színes és kézzel dekorált. Az egészet a szemöldökig lehúzott Stetton-kalap tetőzi be.

Lehet, hogy a Több mint barátság (Brokeback Mountain) című filmbeli Ledger-Gyllenhaal páros indította el a divatot, vagy a texasi George W. Bush elnök, aki gyűjti és szívesen viseli a tehenészek csizmáit? Tény, hogy az Egyesült Államokban újra dívik ez a stílus. A kereslet annyira megnövekedett a szerelés egyes darabjai iránt, hogy árai 25 százalékkal emelkedtek.

A New York-i Columbia egyetem öltözködés-történeti kutatója szerint az érintettek iróniával szemlélik ezeket a ruhadarabokat a kirakatokban. Egy igazi mai cowboy sohasem venné fel őket. A tipikus ruhadarabokat csak a régiek viselték. Nem véletlenül terjed a mondás: "Nem látsz senkit cowboy-kalapban, míg nem szállsz fel a New York-i gépre". A divat azonban Európában is terjed. Valentino például a következő télre szintén cowboy-nak öltözteti modelljeit.