horoszkóp

80 éve született Janikovszky Éva

2006.04.14. 17:04

A XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján, 2006. április 23-án ünnepelné 80. születésnapját Janikovszky Éva. A magyar olvasók Janikovszky Évának, az összetéveszthetetlen humorú, sajátos látásmódú írásokat köszönhetnek az írónőnek, aki egyszer s mindenkorra leszámolt a "tekintélyelvű", felnőtt szemléletű írással. Janikovszky Éva 1926-ban született Szegeden.

Első kötete 1957-ben jelent meg, amelyet utána még 30 követett, köztük a híres lányregények: a Szalmaláng és az Aranyeső, illetve az örökzöld gyerekkönyvek: a Kire ütött ez a gyerek?, a Velem mindig történik valami, az Az úgy volt és még sok-sok felejthetetlen írás. Málnaszörp és szalmaszál címen, 1970-ben megjelent könyvéből Palásthy György filmrendező Égigérő fű címmel rendezett játékfilmet.

Munkásságát számtalan díjjal is elismerték, amelyek közül minden bizonnyal kiemelkedik a Mosolyrend lovagja - díj, amelyet 1988-ban ítéltek oda neki, és a halála előtt néhány hónappal, 2003. tavaszán átvett Kossuth-díj. Bár az írónő 2003. július 14-én eltávozott, emléke és nagyszerű könyvei itt maradtak az utókor számára, akiknek viszont fontos dolga, hogy ápolja is Janikovszky Éva emlékét.

A Könyvfesztivál zárónapján, a nagy politikai döntések közepette remélhetőleg sokan ellátogatnak majd a Kongresszusi Központ Liszt-termébe, ahol a Móra Kiadó ünnepi megemlékezést tart az írónő 80. születésnapja alkalmából. A beszélgetés során emlékeket idéz majd Békés Pál, Gálvölgyi János, Halász Judit és Vámos Miklós is, a moderátor Csonka András vezényletével.