Május 2-án, az asztma világnapja alkalmából online tájékoztató program indul, amelynek fő célja, hogy a betegségről még többet tudjanak meg az érintettek - mondta el Káplár Krisztina pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

A 2006-os világnap fő célja: felhívni a figyelmet az asztma gyakoriságának növekedésére, a kezelések lehetséges formáira, illetve bevonni a nyilvánosságot, az érintett hatóságokat, szakértőket, szervezeteket a betegséggel kapcsolatos ismeretek növelése érdekében - közölte a pulmonológiai termékekkel foglalkozó Altana Pharma Kft. képviselője.

Az idei világnap témája: "Az asztmások kielégítetlen szükségletei"; az idei kampány pedig négy téma, a diagnózis, a kezelés, a tájékoztatás és a környezet köré épül.

Az asztma a hörgők gyulladásos betegsége, amely gyulladás során nehézlégzés, fulladás jelentkezik - mondta Magyar Pál pulmonológus a sajtótájékoztatón.

A regisztrált asztmások száma Magyarországon körülbelül 200 ezerre tehető, de a szakember véleménye szerint ennél 50-100 ezerrel többen szenvedhetnek ebben a betegségben. Az asztma nem gyógyítható, de a tüneteket csökkenteni lehet a különböző inhalációs szteroidkészítményekkel és gyulladáscsökkentőkkel - ismertette Magyar Pál.