Azoknál az asszonyoknál, akiknek fiú az első gyermeke, lényegesen magasabb a vetélés veszélye azokkal a nőkkel szemben, akik elsőként kislánynak adtak életet.

A statisztikai adatok szerint az asszonyok 1 százaléka vetél el három, vagy több esetben - harmaduknál a spontán abortuszok sorozata az első gyermek születése után kezdődik - olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi témákra szakosodott orosz hírportálon.

A Koppenhágai Egyetemi Kórház vizsgálatában 305 olyan asszony vett részt, akiknél az első gyermek születését három spontán vetélés követte. Közülük 184 asszony - a vizsgálatba bevont nők 60 százaléka - fiúnak adott életet, miközben az újszülöttek százalékos eloszlása 51:49 az erősebbik nem javára.

A dán kutatók számításai szerint a fiús anyák esetében 63 százalékkal kisebb a sikeres második terhesség valószínűsége, mint a lányos anyáknál. Ez az arány még kezelés esetén sem javul számottevően.

A tudósok szerint a férfigének némely asszonynál olyan immunreakciót válthatnak ki, amely meggátolja egy normális terhesség kihordását. A kutatást irányító Henrietta Svarre Nielsen szerint a fiú születése után akár 22 évvel édesanyja szervezetében megtalálhatók a férfisejtek ellen "törő" immunsejtek. Véleménye szerint ezt jól példázzák azok az esetek, amikor fiús anya adományoz férfinek csontvelőt - az ilyen beavatkozások általában sikertelenek, a transzplantátum kilökődik.

Henrietta Svarre Nielsen szerint a férfimagzat ellen irányuló immunreakció fokozatosan erősödik, s kiterjed a lányembriókra is. Így végül az asszony képtelenné válik a terhesség kihordására. Szerencsére az ilyen, a terhességgel összefüggő immundefektusok ritkán alakulnak ki, így a fiús anyák többsége minden káros következmény nélkül ad életet gyermekének - tette hozzá a dán kutató.