A hétvégi grill partik választéka kezd differenciálódni: a legegyszerűbb, ősi fogásokhoz, a sült húsokhoz ma már könnyű franciás saláták, mártások és sült zöldségek is társulnak.

A barbecue-zás ma már nem a felső tízezer luxus szórakozásának jelképe, hanem a hétvégi hangulatos vacsorák egyik lehetséges megoldása. Ezt tükrözi a témában megjelent szakácskönyv választék bővülése is: az aluljáróban kapható 200 forintos füzetektől a fotókban gazdag, sok ezer forintos, súlyos kötetekig számtalan forrásból meríthet ötletet a háziasszony vagy házigazda.

Az egyik irányzat e témában a népies, amely a régi magyar fogások, mint a hamuban sült pogácsa elkészítésében is megnyilvánulhat. Ez utóbbi a legegyszerűbb étkek egyike: a füzet szerzői szerint a 60 deka lisztet, a 6 tojást, a sót és az egy kávéskanál szódabikarbónát össze kell keverni és hamuban megsütni. A tűz lángja fertőtlenít, elég leverni a pogácsáról a hamut - ajánlja a könyv szerkesztője. A pogácsa, ha jól átsült, bármiféle mártással finom, akár forrón, akár hidegen. Különösen jó a fokhagymás vagy rokfortos mártogatósokkal.

A népies stílus másik megnyilvánulása, hogy régi eszközöket alkalmaznak, ilyen a kiselejtezett eketárcsa, amelyen jól lehet sütni. A grill partikat fel lehet dobni oly módon is, hogy más nemzetek ételeit csempészi be a vendéglátó a menüsorba, mint például az üdítő, hideg uborkás-joghurtos görög tzatziki mártást, amely jól illik a darált húsból készülő, fűszeres, a délszláv vidéken oly népszerű pljeskavicához.