A szokásosnál hosszabb munkaidő, s az azzal együtt járó stressz a nők egészségére rombolóbb hatással van, mint a férfiakéra, a nők ugyanis stresszhatás alatt hajlamosabbak többet dohányozni, több kávét inni és több egészségtelen rágcsálnivalót fogyasztani - derült ki egy brit kutatók által végzett vizsgálat eredményéből.

A túlórák egyedül az alkoholfogyasztásra vannak valamelyest jótékony hatással, a nők ugyanis - a férfiakhoz egyébként hasonlóan - kevesebb alkoholt fogyasztanak abban az időszakban, amikor hosszabb időt kell tölteniük a hivatalban.

"A férfiak életmódjára, a túlórázás, illetve a munkahelyi stressz nem hat negatívan, a nők azonban kimutathatóan több zsíros rágcsálnivalót, édességet vesznek magukhoz, több koffeintartalmú italt isznak, és több cigarettát szívnak el ezekben az időszakokban. Ráadásul a feszültség hatására hajlamosabbak a konditerem látogatását, a kocogást, a testedzést is elhanyagolni - jelentette ki Daryl O,Connor, a Leedsi Egyetem munkatársa.

Elmondta: a stressz megváltoztatja az emberek étkezési szokásait, egy-két feszültebb esemény, egy prezentáció, be nem tartott határidő, vagy a főnökkel való beszélgetés arra készteti az embereket, - elsősorban a nőket -, hogy a szokásosnál jóval többet nassoljanak a főétkezések között, és általában véve is a hizlalóbb, kalóriadúsabb étkeket részesítsék előnyben a gyümölcs-és zöldségfogyasztás helyett.

A legsebezhetőbbek e tekintetben az úgynevezett érzelmi evők, akik önértékelési zavarokkal küszködve, aggodalmukban, érzelmi felajzottságukban, vagy éppen bizonytalanságukban, mintegy menekülésként fordulnak az evéshez - figyelmezettek a leedsi egyetem munkatársai.