A nyár kiválóan alkalmas a léböjt-kúrákra, egyrészt mert kevésbé kíván az ember nehéz ételt, másrészt olcsóbbak a zöldségek és gyümölcsök, de nem árt vigyázni a mellékhatásokra és az ellenjavallatokra.

A léböjt haszna egyértelmű, hiszen kiürülnek a szervezetből a méreganyagok, az erekben és a zsírraktárakban lerakódott anyagok hasznosulnak, elkerülhető a vérrögképződés, csökken a vérnyomás, javulnak a reumás és ízületi betegségek.

A léböjt ugyanakkor nem fogyókúra, és nem azonos az éhezéssel - állítja az egyik szakmai lap -, jóllehet a böjtölő fogy és kezdetben erős az éhségérzete.

A kúra alatt néhány kellemetlen tünet léphet fel, mint például a furcsa test- és szájszag, a nehézlégzés, pattanások, fejfájás, fáradtság, szokatlanul rossz szagú vizelet és széklet, erősen lepedékes nyelv, nőknél intenzív fehérfolyás, lábikragörcs és a koncentráló készség nehézkessé válása.

A böjt nem ajánlott gyerekeknek, legyengült idős embereknek, terhes és szoptatós anyáknak, komoly szívbetegségben és krónikus tüdőbetegségben szenvedőknek, pajzsmirigy túlműködés esetén, valamint pszichikailag labilis egyéneknek - tanácsolja a magazin.