Baktériumölő vírusok keverékével tervezik kezelni a jövőben a közvetlen fogyasztásra szánt hústermékeket, a felvágottakat, kolbászokat az Egyesült Államokban, hogy így küzdjenek a közönséges mikrobák elszaporodása ellen, amelyek minden évben emberek százainak haláláért felelősek - olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében. Az Élelmiszerfelügyeleti és Gyógyszerengedélyezési Hatóság (FDA) most első ízben tette lehetővé, hogy vírusokat használjanak ilyen célra élelmiszer-adalékanyagként - mondta Andrew Zajac, az élelmiszer-kiegészítők biztonságáért felelő hivatal (Office of Food Additive Safety) képviselője. A káros baktériumok legyőzésére szolgáló baktériumölő kezelés Indiában évszázadok óta, a volt Szovjetunió területén évtizedek óta a népi gyógyászat része.
A hatféle vírus - most jóváhagyott - keverékét a fogyasztásra előkészített húsárura szórják, hogy elpusztítsa például a Listeria monocitogén család baktériumait, melyek a liszteriózis nevű súlyos fertőzést okozzák. Erre a betegségre elsősorban a terhes nők, az újszülöttek, a 70 év felettiek és a legyengült immunrendszerű felnőttek a legfogékonyabbak. Az Egyesült Államokban évente mintegy két és félezer ember betegszik meg tőle, ötszázan meg is halnak - derült ki az amerikai Járványügyi és Kórmegelőző Központ (CDC) jelentéséből. Különösen a felvágottak esetében veszélyes a Listeria baktériumok elszaporodása, ezeket az élelmiszereket ugyanis otthon már nem főzik, sütik. A húsáruk mellett a szennyezett tejtermékek, továbbá a nyers zöldségek fogyasztása is okozhatja.