horoszkóp

Futás a rákkutatásért

MTI
MTI
2006.08.22. 15:55

Szeptember 17-én - immár 16. alkalommal - ismét megrendezik a Margit-szigeten a Fuss a rákkutatásért! című jótékonysági sporteseményt, amelynek bevételére a rákkutatásban résztvevő magyar intézmények pályázhatnak.

"26 évvel ezelőtt Terry Fox kanadai fiatalember hívta fel a figyelmet a rákbetegségre: a férfi, akinek szintén rákja volt, és akinek egyik lábát már amputálták emiatt, úgy döntött, műlábbal is elfut Kanada egyik partjától a másikig. A fiatalember nem volt őrült, azért döntött így, hogy ezzel a rendhagyó sportteljesítménnyel hívja fel a figyelmet és gyűjtsön pénzt a rákkutatásra" - mondta a budapesti Barabás villában kedden tartott sajtótájékoztatón Robert Hage, kanadai nagykövet. Terry Foxnak a futás 143. napján, a megtett táv 5373. kilométerénél meg kellett állnia, a rák ugyanis átterjedt a tüdejére is, és néhány hónapon belül meghalt.

A fiatalember hagyományt teremtett, azóta a világ 50 országának 500 helyszínén rendeznek Terry Foxra emlékező futásokat. "Magyarországon először 1990-ben egy maroknyi kanadai futott Fox emlékére, a cél akkor még nem az adománygyűjtés, hanem a figyelemfelkeltés volt" - mondta el Lukács Csilla, a Kanadai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója. Az esemény évről évre egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és 1997 óta összesen több mint 110 millió forint gyűlt össze különböző vállalati adományokból, a személyi jövedelemadók egy százalékából, illetve a futáson résztvevők regisztrációs díjából.

A jótékonysági futást szeptember 17-én délelőtt tíz órakor rendezik a Margit-szigeti Atlétikai Stadionnál. A futás nem verseny, a 10 kilométeres táv sétálva, biciklizve, vagy görkorcsolyán is megtehető.