A világ legidősebb amuri leopárdjának 22. születésnapját ünnepelték szerdán a dortmundi állatkertben, s egyben azt is, hogy ezzel megdőlt ennek az alfajnak az életkorrekordja, amely eddig 21 év volt.

"A szabadban nem élt volna meg ilyen magas kort" - mondta a dpa német hírügynökségnek Frank Brandstatter, a zoo igazgatója. Hozzátette: az amuri leopárd az erősen veszélyeztetett állatfajok közé tartozik, olyannyira, hogy az ő tudomásuk szerint már csak 23 példány él vadon az orosz-kínai határvidéken, az Usszuri és az Amur folyó vidékén. Állatkertekben összesen száz egyed van belőlük.

A hosszú szőrű, téli bundája miatt a legszebb leopárdnak tartott nagymacska a környezetvédők tavaly februári figyelmeztetése szerint végképp a kipusztulás szélére kerülhet a tervezett orosz olajvezeték miatt, amely a csendes-óceáni partvidékig húzódik majd. A japán és a kínai piacok kiszolgálására szánt, Szibéria központi területeiről kiinduló, 4100 kilométeres vezeték nyomvonala számos természetvédelmi területet keresztez, köztük az amuri leopárdok élőhelyeit is. A tetejében az orosz környezetvédelmi előírások meglehetősen lazák, az olajvezetékeket pedig általában hanyagul tartják karban.