November elsejével a magas cukortartalmú, magas sótartalmú vagy mesterséges színezéket és ízesítést tartalmazó italokat és ételeket kitiltják az óvodákból, iskolákból, középiskolákból. A mesterséges színezékekre és ízesítésekre sok gyermek allergiás, s a fiatalkorúak sokkal érzékenyebbek a koffeninre is. Mivel a gyermekek ezeket az italokat nagyon kedvelik, hajlamosak a mértéktelen fogyasztásukra, s nincsenek tisztában ennek egészségügyi kockázatával.

A lett egészségügyi tárca kezdeményezésére meghozott döntés annak ellenére született meg, hogy a volt amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright személyesen írt a lett elnöknek, Vaira Vike-Freibergának, arra kérvén őt, hogy ne vezessék be a szigorítást, mert az súlyosan sértené az üdítőitalokat gyártó amerikai cégek érdekeit. Madeleine Albright egy washingtoni tanácsadó cég, az Albright Group vezetője.

A lett elnök válaszlevelében közölte: a tiltással kapcsolatban nincs lelkiismeret-furdalása, mert a gyermekek nem tudják eldönteni mi az, ami jó és mi az, ami káros a számukra. A legfrissebb hírek szerint a gyermekek egészségének javítása érdekében Lettországban támogatni fogják a tej- és tejtermékek árusítását az iskolai büfékben.