A pogácsa a gasztronómiai főszereplője a szerdán kezdődött és vasárnapig tartó, 15. Budapesti Nemzetközi Bor és Pezsgőfesztiválnak. Ez a több évezredes ősökkel büszkélkedő magyar - elsősorban sós - sütemény egyike a világ legfinomabb borkorcsolyáinak. Túróval, töpörtyűvel, tejföllel, sajttal, borssal, paprikával, krumplival, aludttejjel, disznóhájjal, káposztával, babbal, fokhagymával, sonkával és olajos magvakkal ízesítik-díszítik manapság is ezt az ősi - a 16. században már gyakran sütött - tipikus magyar sós süteményt, a pogácsát.

Bár az alaprecept egyszerű, mégis, ahány ház és család, annyiféle változat. A borfesztivál során gasztronómusok, séfek és médiaszemélyiségek vallanak arról, mit jelent számukra a pogácsa, amelynek receptjét annak idején a nagymama írta le kis füzetébe, reszketeg betűkkel, régies helyesírással, olykor fonetikusan visszaadva a környék tájszólását, szóhasználatát. Somogy ország eldugott falujában Erzsi néni komapogácsája például úgy készült, hogy "egy maroknyi ebből-abból és csak sütni kell" - vall családi emlékeiről Benke László, a híres tévés mesterszakács.