Az őszi-téli sminktrend kissé színpadias hatást kelt: a lila és a sötét üvegzöld árnyalatú szemhéj festékek és a kontúr nélküli száj tör előre a nyugati sminkmesterek szerint. Újra kedvelt a szempilla göndörítése, a műszempilla pedig színpadi viseletből előrukkolt szokványos partikellékké. A száj nem túl sötét, inkább természetes rózsaszín. Előtte púderrel alapozzák az ajkakat, majd jöhet a visszafogott szájfény. A száj közepén világosabb rúzst alkalmaznak, hogy domború legyen az összhatás.

A duzzadt száj változatlanul csábító, bár ritka az olyan természetesen dús ajak, mint például Scarlett Johanssoné. Szilikonozott szájat egyetlen divatbemutatón sem lehet látni, bár a fotómodellek és színésznők előszeretettel alkalmazzák ezt az eszközt. A szemhéjpúderek helyett estére a tubusból kinyomható, a szemredőben nem összegyűlő, színes festékek divatosak, leginkább lilában, bronzban vagy sötét üvegzöldben - amint azt a magyar drogériák legfrissebb sminkpalettája is jelzi.

A minél dúsabb szempilla, illetve annak vágya örök. A szemspirál gyártók egyre rafináltabb eszközöket készítenek e cél elérésére. A reklámokban azonban számítógépes trükkökkel vagy műszempillákkal kápráztatják el az ilyen csodálkozó szemekre vágyó nőket. Jóllehet, ezzel sokan tisztában vannak, tudat alatt mégis azokat a termékeket választják, amelyek a leghosszabb szempillákat ígérik.