A zöld tea számos betegségtől megóvja a japánokat - állapította meg a szendaji Tohuku egyetem Kurijama Sinicsi vezette kutatócsoportja, amelynek erről szóló tanulmánya az amerikai orvostudományi társaság szakfolyóiratában jelenik meg. A kutatók negyvenezer, 40-79 éves embert vizsgáltak meg Japán északkeleti részén, ahol különösen sok zöld teát fogyasztanak: a lakosság 80 százaléka rendszeresen, ezen belül 40 százalékuk naponta három csészénél is többet iszik belőle.

Kurijama és kutatócsoportja 11 éven át kísérte figyelemmel két csoport életét: az elsőbe olyanok tartoztak, akik naponta legfeljebb egy csésze ilyen teát fogyasztottak, a másikba olyanok, akik ötöt vagy annál is többet. Mint megállapították, a sok teát ivók körében a vizsgált időszakban a rákos megbetegedéseket kivéve minden halálok tekintetében 16 százalékkal alacsonyabb volt a halál kockázata.

Más teafajtáknál a kutatók szerint nem volt tapasztalható ilyen hatás. A zöld tea egyebek mellett számos úgynevezett polifenolt tartalmaz, amelyek jótékony egészségi hatását élénken tanulmányozzák. A zöld tea egészségvédő hatásának bizonyításához klinikai vizsgálatokra van szükség - hangsúlyozták a japán kutatóorvosok. Hozzátették: lehet, hogy a sok teát fogyasztók amúgy is különösen vigyáznak az egészségükre, így hosszabb élettartamuk talán ennek is köszönhető.