A Nemzetközi Kávékutató Társaság (Association Scientifique Internationale du Café, ASIC) a minap Montpelier-ben tartotta XXI. tudományos kollokviumát, ezúttal nem a koffein, hanem a kávéban található számtalan egyéb vegyület biológiai hatásáról.

Astrid Nehlig ismert francia neurokémikus arról beszélt, hogy hosszú ideig a tudósokat és az orvosokat csak a kávé stimuláló hatása érdekelte. A koffeinen kívül a kávéban vannak nagy aktivitású antioxidánsok, melyek védenek a sejten belüli szabadgyököktől.

Ezt a témát folytatta a bécsi orvosegyetem professzora, Siegfried Knasmüller, aki elmondta, hogy a kávéban található antioxidánsok hatékonyabbak sok gyümölcsnél és zöldségnél.

Jaakko Tuomilehto finn orvosprofesszor szerint napi 5-6 csésze kávé csökkenti a második típusú diabetes kialakulásának kockázatát.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban is, hogy egy egészséges ember minden szív-érrendszeri vagy emésztőrendszeri kockázat-növekedés nélkül akár hat csésze kávét is megihat naponta, bár ezt azért nem tanácsolnák betegeiknek.

A napirenden szerepeltek még a kávétermesztés aktuális problémái - így a szárazságtűrés, a növényvédelem és a genetika kérdéskörök -, és a kávé élvezetét biztosító technológiai ismeretek is, például a kávépörkölés fizikája, az aromamegőrző technológiák, vagy az instant kávé kémiája - olvasható az elementy.ru című orosz tudományos hírportálon és a konferencia honlapján.