A civilizációs betegségnek számító túlsúlyossággal szembeni hosszú ellenállást feladva most már a franciák is évről évre kövérebbek: az ország lakói közül 5,9 millióan elhízottnak számítanak - tárta fel egy kedden nyilvánosságra hozott tanulmány.

Az Inserm állami egészségügyi intézet és a Roché gyógyszerkonszern által készített felmérés szerint a kilenc évvel ezelőttihez képest ez a szám 2,3 milliós növekedést jelent.

1997 óta átlagosan minden francia polgár testsúlya 2,1 kilogrammal, derékbősége pedig 3,4 centiméterrel nőtt. A 63 milliós országban immár csaknem 20 millióan túlsúlyosak. A fő ok az, hogy a kilencvenes évek óta eltértek az emberek az addigi hagyományos táplálkozási szokásoktól, és mindinkább a gyorséttermek kínálata felé fordultak.

"Minden korosztály érintett (a folyamatban), azzal a kiegészítéssel, hogy egyre fiatalabban válunk kövérré", így tehát a túlsúly ma már a kis- és fiatal korúaknál is problémát okoz - mondta a tanulmány elkészítésében részt vett Arnaud Basdevant orvos. Hozzátette: Franciaországnak rá kell állnia a testsúllyal összefüggő betegségek, így a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelésére, figyelembe véve, hogy különösen az alacsonyabb jövedelműeket veszélyezteti a túlsúlyosság.

A most ismertetett tanulmány 23 747 francia testtömegének és táplálkozási szokásainak a kiértékelése alapján készült. Ezt a felmérést 1997 óta három évenként készítik el, s a mostani egyetlen pozitívumot jelzett: 2003 és 2006 között kilenc százalékkal kevesebben kerültek az "elhízott" kategóriába az előző két vizsgálati időszakhoz képest.