Barista bajnok lett az örökös magyar bajnok-sommelier, Kovács Antal. A baristák afféle kávétudorok, akik nagyon jó kávét főznek, méghozzá "versenyszerűen", azaz időre. Kovács Antal azon kevesek közé tartozik, aki mindent tud a borról - tavaly az első 20 helyezett között végzett a Görögországban megrendezett sommelier világbajnokságon - ugyanakkor kitűnően teljesítette a hétvégén zárult Hoventa szakkiállításon a kávébárosok számára kiírt verseny feladatait is.

A Magyar Barista Bajnokságok kezdete 2004-re nyúlik vissza. Ekkor álltak először a kávéfőzőgép elé a magyarok, hogy bebizonyítsák, mennyire értenek a kávékészítéshez. Íme az idei versenyfeladatok: 15 perc alatt kellett lehengerelni a 4, illetve 2 tagú zsűrit elsőként egy klasszikus eszpresszóval, majd egy capuccino-val, illetve egy egyedi kreatív kávés itallal. Kovács Antal tejszínes, banános izgalmas fűszerezésű italát Banana Mocca-nak keresztelte. Ezzel elnyerte a tokiói Barista Világbajnokságon való részvétel lehetőségét is.