Nagy sikerrel rendezték meg a hétvégén az igényesebb táplálkozásért, az amerikai gyorsétkezési - "fast food" - kultúra ellensúlyozására indított Slow Food (szó szerint: lassú étkezés) mozgalom hatodik ízszalonját az észak-olaszországi Torinóban. A hétfő estig tartó, számtalan ízes terméket felvonultató gasztronómiai seregszemlének százezer látogatója volt vasárnapig. Vele párhuzamosan tartották a Terra Madre - Anyaföld - elnevezésű rendezvényt, amelyen 130 országból ötezer földműves, farmer vett részt a "táplálkozási közösségek" találkozóinak keretében. Az ízszalon közleményében kifejtette: a cél megmutatni a fogyasztóknak, hogy van minőségi választék, az ebből az alkalomból rendezett vásáron a Földön található biodiverzitás legnagyobb seregszemléje van jelen. Emlékeztetett arra is, hogy a szupermarketek mindenfelé mintegy 30 féle gyümölcsöt és zöldséget forgalmaznak, a többiekről megfeledkeznek. Hétszáz paradicsomfaj létezik, de a bevásárlóközpontokban csak hármat lehet kapni közülük - mondta el Gianni Banich, az egyik szervező. A Slow Food mozgalmat 1986-ban alapította Carlo Petrini olasz szociológus, az amerikai gyorsétkezési kultúra ellensúlyozására.