A világ turisztikai és gasztronómiai trendjeiben egyre fontosabb szerepet játszanak a biohotelek, -panziók és -éttermek, amelyek ökológiai előállítású élelmiszerekkel és környezetvédelmi szempontú gazdálkodással várják a vendégeket. Mint a Salzburgban tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a bioétkezés mára sokmilliárd eurós üzletág Németországban és Ausztriában. A biogazdaságok egyik legnagyobb felvevő piaca - saját áruházláncuk mellett - a bioéttermek és -szállodák hálózata. Ezek a vendégfogadó helyek garantáltan csak ökológiai művelésből származó élelmiszerből főznek, amelyeket az illetékes szakmai szerv bevizsgált. A legtöbb ínyenc szálloda is előrukkol időnként ínyenc biomenükkel, amelyeknek megkérik az árát - akárcsak a hozzájuk komponált bioborokénak -, mégis óriási az érdeklődés az ilyen vacsorák iránt. Ami az étrendet illeti, mellőzik a fehér kenyeret, csak teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményt és kenyeret tesznek az asztalra, ugyanakkor rostban gazdag, kevésbé ismert gabonaféléket, mint például a tönköly, a hajdina és a rozs is gyakran használnak húspótlónak. A salátakompozíciókat nem génmódosított, nem vegyszerezett talajon nőtt, tartósítószermentes, friss, elsősorban helyi és szezonális zöldségekből állítják össze. A tej valódi, lefölözetlen tej, a vaj házilag köpült, a sajt helyben érlelt.