November 14-e a Nemzetközi Diabétesz Világnap. Soma Mamagésa is az egyik élharcosa a cukorbetegség elleni küzdelemnek, a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány arcaként, mivel van személyes érintettsége is (apai nagypapája cukorbeteg volt, édesanyja és apósa is az). "Spirituális szemléletű vagyok, hajlamos az összefüggések keresésére. Úgy tartom: ép testben ép a lélek és ép lélek ad ép testet" -­ magyarázza Soma. "Több olyan könyvet is olvastam, amelyekben a betegségeket a lélek nyelveként értelmezik. A cukorbetegségrôl például azt tartják, hogy a szeretetlenség betegsége, vagyis a szeretet áramlása valahol megakad".

Soma szerint ha örököljük a hajlamot, rajtunk is múlik, hogy a betegség aktiválódik-e. "Mivel nekem apai és anyai ágon is van cukorbeteg a családban, ráadásul még van némi túlsúlyom is, már többször meghallgathattam: "Vigyázz magadra, te is cukorbeteg lehetsz!" De én tudom, hogy nem leszek az. Mert van választásom, hogy aktiválom-e a hajlamomat vagy sem. Van választásom, hogy milyen életet élek. És számomra a tartalmas emberi kapcsolatok, a család, a barátok az elsô helyen állnak, így szeretetet adok és kapok is" -­ mondja Soma.

A Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány tagjaként Soma is látta azt a grafikont, ami az elmúlt 20 évre visszamenôleg ábrázolta a cukorbetegek számának növekedését hazánkban. Jelenleg 500 ezer regisztrált cukorbeteg van Magyarországon, és ki tudja még mennyi regisztrálatlan (feltételezések szerint mintegy 250 ezer). Az alapítvány által szervezett ingyenes vércukormérô akciókon minden alkalommal jó néhány emberrôl derül ki, hogy cukorbeteg, és nem is tudta magáról.

Soma többek között összefüggést lát a cukorbetegség elterjedése és a magyar televíziózási szokások között. Egy ember ugyanis átlagosan négy és fél órát néz tévét naponta. Soma úgy látja, az emberek a tévézést tulajdonképpen az ÉLET helyett választják. Tévézés helyett szerinte több idôt kellene szánni például az önművelésre és az emberi kapcsolatok ápolására. Hiszen ezekbôl mind-mind lehet töltekezni ­ és szeretetet kapni. Soma azt tanácsolja: "Legyünk bátrak és nézzünk szembe azzal, mennyire szeretetteljes az életünk!"

Soma édesanyjánál több mint tíz éve fedezték fel a cukorbetegséget. Mivel Soma már akkor is elkötelezett volt az ezoteria iránt, sokat beszélgetett édesanyjával arról, vajon milyen lelki ok válthatta ki nála a betegséget. Édesanyja arra a következtetésre jutott: valószínűleg az, hogy félárvaként nevelkedett. Édesapja meghalt a háborúban és édesanyja soha többet nem szeretett más férfit. Soma anyukája nagyon nyitott ember, így tudja, hogy az inzulinon és a gyógyszereken kívül más út is létezik a cukorbetegség kezelésére. Teákat fogyaszt, kineziológushoz is járt, akárcsak Soma, és továbbra is szívesen foglalkozik ezoteriával. Természetesen Soma is, mivel tudja, hogy hajlama van a cukorbetegésre, odafigyel a teste jeleire. Ezen kívül minden lehetséges vércukormérésen jelen van, szerencsére eddig mindent rendben találtak nála.

A Nemzetközi Diabétesz Világnap rendezvényeit november 12-én rendezik. Ingyenes vércukormérésre nyílik lehetôség többek között a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban. A Városligetben pedig megtartják a hagyománnyá vált közös sétát is, amikor a világ minden pontján ugyanakkor indul el a mozgásra ösztönzô menet.

Magyarországon is, mint a világ többi fejlett országában a cukorbetegség népbetegség. A 2003-ban megalakult Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány legfontosabb célkitűzése, hogy csökkentse a magyar cukorbetegek szív- és érrendszeri eredetű megbetegedéseinek számát és az ebbôl adódó halálozás mértékét. Az Alapítvány céljai között szerepel, hogy a legfontosabb és alapvetô tudnivalókról informálja a társadalmat, törekvéseivel támogassa a cukorbetegek legmagasabb színvonalú kezelését, gondozását, biztosítva számukra az esélyegyenlôség lehetôségét társadalmunkban. Az idejében felismert és megfelelôen kezelt/gondozott cukorbetegséggel a rizikótényezô kedvezôen befolyásolható, ezáltal javítható a cukorbetegek életminôsége és csökkenthetô az adott életkorban az ilyen eredetű halálozási kockázat. E folyamat sikeres működéséhez szükség van szűrôprogramok létrehozására, amelyet 2004 óta minden évben lehetôvé tesz a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány ingyenes vércukormérési kampánya során az ország számos területén és rendezvényén. 2006-ban országszerte tovább folytatódik az ingyenes vércukormérô program, amelyre várják az érdeklôdôket. A idôpontokról az Alapítvány honlapján lehet tájékozódni.