Ezüstérmet ért el a Luxemburgban rendezett november végi szakács-világbajnokságon a magyar nemzeti szakács- és cukrászválogatott - tájékoztatta a Ruprecht László, a balatonkenesei Hotel Marina Port konyhafőnöke, a magyar szakácsválogatott vezetője szerdán az MTI-t.

A hidegkonyhai programban ezüst, a melegkonyhaiban bronzérmet szereztek, s összesítésben a dobogó második helyére kerültek. Ruprecht László szerint különösen azért jelentős ez a siker, mert egy nemrég összeállt, fiatal és a világversenyeken még rutintalan szakács- és cukrászválogatottról van szó, amely csapatnak ez volt az első komolyabb megmérettetése.

A válogatott vezetője szerint első alkalommal állt úgy össze a magyar szakácsválogatott, hogy nem egy-egy régió, vagy nagyobb hotel (hotellánc) adta a szakembereket a válogatottba, hanem több hazai szakácsverseny győzteseiből alakult ki a nemzeti válogatott.

A vezető mellett az ezüstérmes csapat tagjai voltak még: Fekete Antónia, a budapesti Zilai Kávéház, valamint a Krisztina cukrászda és étterem konyhafőnöke, ugyaninnét Fejszés Sándor cukrász, Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa vendéglő szakácsa, Mógor Attila, a budapesti Mátyás étterem szakácsa, Farkas Bálint, az alsópáhoki Kolping Hotel szakácsa és Bokor Péter, egy bécsi belvárosi étterem szakácsa.

Ruprecht László elmondta: Luxemburgban a Nemzetközi Vendéglátóipari Kiállítással egybekötve rendezték meg az expo területén a szakács és cukrász világbajnokságot, amelyen 24 nemzeti válogatott vett részt, köztük például Szingapúr szakácscsapata is.

Az első napon a hidegkonyhai készítmények kiállítására és zsűrizésére került sor, a harmadikon pedig a melegkonyhai verseny zajlott. Ruprecht László megjegyezte: két éjszaka sem aludtak, szinte megállás nélkül dolgoztak, készítették a versenymunkáikat, amelyeket szerinte még felsorolni is sok.

Hidegkonyhai készítményként nyolc személyes dísztálat és öt fogásos menüt produkáltak, a cukrászati díszmunkájuk pedig egy régi Pannónia oldalkocsis motorkerékpár megformálása volt, amelyet egy cukrász vezetett, az oldalkocsiban pedig egy szakács ült. Összességében a zsűri ezt honorálta ezüst éremmel.

Melegkonyhai versenymunkaként az alábbiakkal rukkoltak elő: három meleg előétel, kettő és négy személyes éttermi tál, három fogásos menü, hatféle séffalatok, hatféle mini süti, hat tányérdesszert és négyféle desszert. Mindezzel bronzéremre voltak jók.

Ruprecht László hangsúlyozta, hogy fiatal csapatuk jó véleményeket kapott a tekintélyes európai konyhafőnökökből álló zsűritől és sok hasznosítható tapasztalatot szereztek a versenybeli ellenfelektől is; különösen a norvég és svéd szakácsoktól, akik az abszolút kategória első és második helyén végeztek.