Madárbarát krácsonnyal várja látogatóit szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az Állatkert és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület első ilyen rendezvényén az egész napos program során a Barlangteremben a madarász bemutató keretében a gyűrűzés és vonuláskutatás legfontosabb eszközeivel, kellékeivel, ismerkedhetnek az érdeklődők.

Ugyanitt Madarak a városban címmel fényképes bemutatót is tartanak a madarász szakemberek. Az MME információs pultjánál az egyesület "Madárbarát Kert" programjáról nyújtanak tájékoztatást, így azt is meg lehet tudni, hogyan lehet egy kert - vagy akár egy lakótelepi lakás is - madárbarát.

A bátrabbak vetélkedőn próbálhatják ki a városban megfigyelhető madarakkal kapcsolatos tudásukat. Aki segíteni szeretné a madarakat a téli időszak átvészelésében, a szükséges eszközöket, odúkat, etetőket, szakkönyveket és - az eleséget kivéve - szinte minden mást ugyancsak beszerezhet a helyszínen.

A kézműves foglalkozáson madaras termésképeket, illetve csuhéból, szalmából és gyékényből való karácsonyfadíszeket lehet remekelni.

A Madárbarát Karácsony jegyében a fókák medencéjének szomszédságában madárbarát karácsonyfát díszítenek fel faggyúgolyókkal, amelyek egyúttal madáreleségként is szolgálnak. A golyókat a Jane Goodall Rügyek és Gyökerek Környezet- és Természetvédelmi Egyesület önkénteseivel közösen lehet elkészíteni, és a fa ágain elhelyezni.

Az MME szakemberei csoportvezetéssel is várják az érdeklődőket: mód lesz madármegfigyelésre, valamint a botanikai és madárvédelmi tematikájú, megújított tanösvény megtekintésére is.

A program része még annak a pályázatnak az ünnepélyes eredményhirdetése, amelyet a Józsefvárosi Kulturális Központ írt ki oktatási intézmények számára, madáretetők készítésére. A madáretetők két hétig az Állatkertben lesznek kiállítva, utána viszik végleges helyükre, az Orczy Kertbe.

Az Állatkert Alapítványa jelképes madár-örökbefogadást is szervez a Madárbarát Karácsony napján, szombaton.