Túlzás nélkül állítható, hogy a semmi közepén van a kanadai-amerikai tulajdonban lévő Eureka időjárásjelző állmás. A Kanada északi részén létesült meteorológiai obszervatórium annyira északon fekszik, hogy az ott dolgozók az év nagy részében egyáltalán nem látják a napfényt, és a 10 hónapig tartó tél idején az átlagos hőmérséklet mínusz 40 Celsius fok alatt van.

A bázist mintegy 1100 kilométernyi távolság választja el az Északi-sarktól. Télen megközelíteni csak jégtörő hajókkal, vagy különleges repülőgépekkel lehet, ezek hathetes munkára hozzák a tudósokat.

Júliusban és augusztusban rövid tavasz van, amikor éjjel-nappal süt a nap. A jég annyira visszahúzódik, hogy egy Boeing 737-es látogatókkal a fedélzetén landolni tud a barna földes leszállópályán.

Az amerikai és a kanadai kormány 1947-ben hozta létre az időjáráskutató bázist, ahol két mesterszakács főz a tudósokra. A telepen tornaterem is van, lakóinak játékszoba, illetve műholdas televízióval ellátott videóhelyiség is a rendelkezésére áll.

Keith MacQuarrie, végzős geofizikus egyetemista arra szerződött, hogy kezelje a műszereket és rögzítse az adatokat a kutatólaboratóriumban. Szabadidejében MacQuarrie szeret túrázni a holdbéli tájra emlékeztető környezetben, de vinnie kell magával a kapcsolattartó rádiót és a borssprayt - az utóbbi a jegesmedvék elriasztására szolgál.

"Nagyon izgalmas olyan helyeken sétálni, ahol elsőként én járhatok" - mondta az egyetemista az AP hírügynökség munkatársának. "Nemrég Frisbee golfot játszottunk, ugyanis egy 18 lyukú pályát alakítottam ki a hegyekben az időjárásjelző állomás mögött" - tette hozzá.

A Blacktop hegygerinc és a Sawtooth hegység karéjában az Eureka a Slidre fjord északi partján áll, ahol kilométereken át nem látni mást, mint a víz felszínén lebegő tört jeget.

Fókák napoznak a jégen, sarki ökrök legelésznek a fjord mentén és tavaly egy jegesmedve nyomta oda az orrát az Eureka étkezdéjének ablakához. Lila és sárga vadvirágok tarkítják a barna kopár tájat. A hegyoldalon, az állomás fölött egy kőfigura, egy inuksuk áll őrt, amely évszázadokon át útjelzőként szolgált a Sarkvidéken élő nép, az inuitok számára.