Új és az előírásoknak mindenben megfelelő helyre költözött Ervin, a szalagos varánusz a pécsi Akvárium-Terráriumban. Mint Szatyor Miklós, a Pécsi Állatkert igazgatója elmondta, az új hely kialakítása csaknem 70 000 forintba került, amit saját költségvetésük terhére valósítottak meg. Ervin emellett jövő év elején társat is kap: Malajiziában vadon befogott párja már úton van Magyarország felé.

Az Akvárium-Terráriumban a nagyközönségnek a napokban mutatták be az ázsiai törpekarmú vidra pár október 20-án született két kölykét is, akiket nagy odaadással nevel a szülőpár. Szatyor Miklós szerint a pécsi állatkert ivóvízvédelmét szolgáló fejlesztések tovább nem halogathatók, azonban az ennek érdekében kialakítandó, alulról több rétegben szigetelt kifutók megépítése súlyos 100 milliókba kerülne. Az ehhez szükséges forrásokat azonban az intézmény saját költségvetéséből, pályázati lehetőségek nyújtotta és állami támogatások igénybe vétele nélkül képtelen előteremteni.

Az igazgató kitért arra is, az idő egyre sürget, a vízbázis védelmét jövő év végéig meg kell oldani. A környezet és természetvédelmi hatóság is csak a várható állami támogatás elnyerésének reményében előlegezte meg az állatkert működéséhez szükséges engedélyeket. Azt is hangsúlyozta, hogy a város vezetőivel közösen keresik a megoldást: már megkezdődött a pályázatok előkészítése a vízvédelemhez kapcsolódó fejlesztésekre, illetve az állatkert megújításához szükséges források előteremtését célzó programokra. Ezzel párhuzamosan az állatkert megmentésére egy december 23-ig tartó adománygyűjtési akció is indult Pécs egyik belvárosi üzletközpontjában.