horoszkóp

Szőke szkíta múmia Mongóliából

MTI
MTI
2006.12.15. 16:37

A németországi Göttingenbe szállítják azt a jégbefagyott múmiát, amelyet egy nemzetközi kutatócsoport az idén nyáron talált a mongol-kínai-orosz határvidéken, az Altaj hegység egyik jégbarlangjában. A szőke, 30-40 év közötti lovas, a szkíta időkből származik, kora körülbelül 2500 év.

A Die Welt című német lap online változata szerint a múmiát a göttingeni egyetemen az anatómiai és embriológiai tanszéken vizsgálják majd meg. A lelet 2500 méter magasságban volt, mongol területen, ott találta meg a Hermann Parzinger professzor vezette 28 tagú kutatócsoport.

A professzor, aki a Német Archeológiai Intézet elnöke is, fantasztikusnak nevezte a múmiát, amely az örök fagynak köszönhetően igen jó állapotban maradt meg, beleértve az arcot és a felsőtestet is.

Pompás szőrmekabátot viselt, aranyozott fejdíszt hordott, filccsizmája, nadrágja volt, tegezében nyilak, övén tőr és harci szekerce. A sírban 2500 éves húsmaradványokat és edényeket is találtak.

A szkíta harcos új információkat szolgáltathat a tudománynak az akkori idők táplálkozási szokásairól és betegségeiről. "A lelet egyedülálló bepillantást nyújthat ezeknek az embereknek a világába" - mondta Parzinger professzor.

A göttingeni egyetemen patológiai és antropológiai vizsgálatokat végeznek majd a múmián. Azért éppen ott, mert Göttingenben a világon egyedülálló technikával rendelkeznek, képesek a szkíta harcos egészségi állapotának a rekonstruálására, illetve meg akarják állapítani a halál okát is - olvasható a Die Welt online kiadásában.