Ahogyan tavaly, úgy idén is tilos petárdát használni szilveszterkor. A kormány még 2005. november 8-án módosította a vonatkozó kormányrendeletet úgy, hogy a jövőben tilos petárdát árusítani, birtokolni vagy használni. A módosítás egyértelműen kimondja, hogy magánszemély petárdát nem birtokolhat, a szabályt megszegők pénzbírsággal sújthatók.

A petárdák kivételével az egyéb pirotechnikai termékek (a játékos, illetve a kis tűzijáték, ami nem durran, csak fénylik, ragyog) szilveszteri használata azonban engedélyezett, mert ezeknek a termékeknek a hanghatása a látványhoz képest nem jelentős, vagyis az emberek nyugalmát nem zavarja, balesetet, sérülést, nem okoz.

A termékeket szilveszterkor a jogszabály betartásával lehet vásárolni, de csak december 28-31. között az arra kijelölt, engedélyezett helyeken. A kis tűzijátékot csak nagykorú vásárolhatja meg, és szilveszterkor este 18 órától reggel 6-ig használhatók.

Az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket magánszemélyek egy időben és helyen összesen egy kilogrammig tárolhatnak, míg az úgynevezett kis tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen három kilogramm tárolható.

A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-ig lehet visszavinni a vásárlás helyére. Aki nem viszi vissza a fel nem használt petárdákat, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el. A katasztrófavédelmi szervezet által kiszabott szabálysértési bírság összege 50 ezer forint.