A karácsonyra kapott cserepes virágok sok gondozást már nem igényelnek, de ha azt akarja a megajándékozott, hogy ismét gyönyörködhessen majd benne, akad azért velük tennivaló.

Az ünnepekre kapott, hajtatott, elvirágzott jácintot hűvös helyiségben ajánlatos tartani. Az elnyílt növényt továbbra is napfényes helyre - például ablak közé - érdemes tenni. A földje még ne száradjon ki teljesen - tanácsolják a Kerti Kalendárium szakírói.

Amikor már teljesen elöregedtek a növény földfelszíni részei, a rászáradt földtől megtisztított virághagymákat októberig, az újbóli elültetésig száraz, levegős, sötét helyen kell tárolni.

A talaj nélkül, vízben hajtatott jácinthagymákat újságpapíron kell megszárítani és hűvös helyen tárolni. Októberben lehet kiültetni a kertbe. Az ilyen hagymák csak 2-3 év múlva virágoznak teljes pompájukban.

A klíviát, vagy más néven kafferliliomot télen nyugalomban kell tartani, hűvös, világos helyiségben, öntözés nélkül tanácsos teleltetni. Tavasszal, amikor a levelek tövében megjelenik a virágbimbó, lehet növelni a helyiség hőmérsékletét és a vízadagot.

A karácsonyi kaktusz akkor nem hoz több virágot, ha túl meleg van a helyiségben, vagy ha természetes sötétedés után is sokáig villanyfényes szobában tartotta a háziasszony. A karácsonyi kaktuszt mindig olyan helyen kell tartani, ahol nincs 18 foknál melegebb és ahol csak természetes fényt kap - figyelmeztetnek a kertészek.