Az újesztendő beköszöntével gazdát, pontosabban bérlőt cserélt a világ egyik leghíresebb étterme: az Eiffel-torony második szintjén található Jules Verne irányítását Alain Ducasse francia mesterszakács veszi át, aki szerződést kötött a Sodexho vendéglátó világcéggel.
Eddig az Elior bérelte a patinás kilátó-éttermet évi 1,8 millió euróért (455 millió forint), az új üzemeltető kétszeres bért fizet és 10 millió eurós (több mint 2,5 milliárd forint) felújítást is vállalt megszerzéséért.
Az erről szóló döntést, írta a párizsi Le Monde, még novemberben hozta meg az Eiffel tornyot üzemeltető SETE cég, amelyben a tulajdon 60 százalékával maga a francia főváros rendelkezik. A bérlőcsere azonban csak egy epizód két francia vendéglátóipari világcég küzdelmében: a csata a híres luxusvendéglőkért folyik, mert ezek biztosítják a többi létesítmény presztízsét is.
A kisebb Elior előbb az olcsóbb tömegétkeztető kategóriákban terjeszkedett, azonban az utóbbi években több párizsi presztízs-létesítményre is rátette a kezét. Hosszú ideig bérelte a Drouant éttermet, ahol a francia irodalom legfontosabb díjáról, a Goncourt-ról döntenek minden évben egy vacsora keretében, és legutóbb megszerezte a primitív népek művészetét bemutató, a Quai Branly-n épült új múzeum tetőéttermét, amelyről pompás kilátás nyílik az Eiffel-toronyra és Párizs centrumára. Ugyancsak az Elior irányítja a Montparnasse-torony 55. emeletén lévő panoráma-vendéglőt, valamint több párizsi múzeum, köztük a Louvre éttermét is.
A Sodexho 2006-ban a Jules Verne bérleti jogának elnyerése mellett nagy sikerként könyvelhette el a Champs Elysées-n lévő, szintén a francia főváros egyik legnagyobb múltú és legvonzóbb szórakozó helyeként ismert Lido megszerzését. 1997-ben először csak a kabaré éttermét működtette, tavaly azonban az egész Lido többségi tulajdonosa is lett.
Az Eiffel-torony éttermének megszerzése nem csupán a Jules Verne évi 20 millió euróra becsült forgalma miatt volt fontos, hanem azért is, mert a toronynak évi 6,5 millió látogatója van. Bár a pazar éttermet csak egy töredékük keresi fel, bármely cég hírét világszerte emeli, ha magáénak mondhatja a nagy íróról elnevezett, Párizs jelképében működő gasztronómiai létesítményt - Alain Ducasse neve pedig külön adut jelent ehhez.
A szerzemény gyakorlati hasznát sem lehet persze lebecsülni: a Sodexho 2007-től olyan túrát kínálhat a vastagabb pénztárcával rendelkező turistáknak, amellyel senki sem vetekedhet: ebéd az Eiffel tornyon, sétahajózás a Szajnán (a Bateaux Parisiens hajóival is ez a cég rendelkezik), majd vacsora a Lidóban, a híres revüvel. Ha a vendég ezután valamelyik híres francia lóversenypályára látogat, s betér az étterembe, vagy Roland Garros tenisztornáját megtekintve az ottani vendéglőt keresi fel, akkor is a Sodexho részvényeseit gazdagítja.
A két gasztronómiai óriás közül a Sodexho a régibb és a nagyobb, 1966-ban Marseille-ben alapították, jelenleg 76 országban 332 ezer embert foglalkoztat és forgalma a legutóbbi üzleti évben 12,8 milliárd euró volt. Az 1991-ben két vendéglátóipari cég összeolvadásából született Elior jelenleg 12 országban üzemeltet francia vendéglőket, 56 ezer alkalmazottja van és az elmúlt üzleti évben csaknem 3 milliárd eurós forgalmat bonyolított le.