Először nyert tudományos bizonyítást, hogy a nők öltözködésükkel öntudatlanul jelzik azt az időszakot, amikor fogamzóképességük csúcsára érnek - olvasható a New Scientist nevű angol tudományos magazin internetes kiadásában.

Jól ismert jelenség, hogy az állatvilágban a nőstények külső jelekkel hívják fel magukra a hímek figyelmét, ha peteérésük van. A California Egyetem kutatói első ízben bizonyították be, hogy az emberek világában sincs ez másként, csupán az eszközök különböznek: a nők merész ruhakölteményekkel hivalkodnak, ha a szervezetük készen áll a fogamzásra.

Harminc hölgyről készült két teljes alakos fotó, egyszer amikor már közeledett a peteérés, másodszor pedig a menstruáció idején. Önkénteseknek megmutatták a képeket, és el kellett dönteniük, hogy egy-egy hölgy melyik képén a vonzóbb. A választások 59,5 százalékban estek fogamzóképességük csúcsán lévő hölgyek képeire. Ez meghaladja azt a mértéket, amit véletlennek lehetne tekinteni.

Még különösebb, hogy a hölgyek mindegyike azt állította: boldog párkapcsolatban él. "Úgy tűnik, hogy a fogamzóképességük csúcsán lévő nőkben nem annyira a partnerük, mint inkább más férfiak iránt támad vonzalom" - jegyezte meg Martie Haselton, a kutatás vezetője.