horoszkóp

Gyermekmegőrző mobiltelefon

MTI
MTI
2007.02.03. 11:19

Számos telefongyártó cég fejleszti ki és dobja szinte naponta piacra újabbnál újabb "gyermekőrző" mobiltelefonjait.

A szülők körében népszerű készülékek többsége egy GPS-modul segítségével képes meghatározni, hogy merre jár a lurkó, és egy weboldalon található internetes térkép segítségével teszi követhetővé útját.

Idén fejezik be annak a készüléknek a tesztelését, amely minden hatodik másodpercben meghatározza a megfigyelt ifjú ember földrajzi helyzetét. Létezik olyan mobil is, amely e-mailben értesíti a szülőket a gyermek hollétéről.

Érdekes az a funkció is, amellyel a szülő pontosan megadhatja, hogy melyek azok a területek (például a piroslámpás negyed), ahová a csemetéje elvben nem teheti be a lábát, és amennyiben ez mégis megtörténik, arról azonnal SMS-ben értesítést kap.

A mobiltelefon nemcsak az aggódó szülők nyugalmát biztosítja, hanem a gyermek biztonságát is. Az egyik készülék SOS-funkciójának köszönhetően a gyereknek csak egy gombot kell megnyomnia és az előre meghatározott telefonszámra automatikusan elmegy egy segélykérő üzenet. Akinek ez sem elég, annak ott a pánik-gomb, amelyet megnyomva a telefon fülsiketítő szirénahangot ad ki, így próbálva elijeszteni a gyanús idegeneket.

A készülékek súlya többnyire nagyon könnyű, van amelyik hat dekagrammot "nyom", színe élénk, vidám, sőt némelyik játékra hasonlít.

A gyermekőrző készülék eredeti, mobiltelefonos funkciókra is képes, tehát lehet vele SMS-t küldeni és telefonálni is.