A Vatikánhoz fordult házassága megsemmisítéséért egy egészségmániás olasz férj, mert felesége nem hajlandó leszokni a dohányzásról.

Ez csupán egyetlen példa a házasság semmissé nyilvánítása miatt a Sacra Romana Rotához, a Vatikán legfelsőbb bíróságához intézett kérelmek közül. Gyakorta fordulnak a feleségek a pápai bírósághoz azért is, mert harmincas vagy negyvenes éveiket taposó férjük képtelen elszakadni anyjától - többek között ez állt a vatikáni bírák éves jelentésében, amelyet a pápa számára állítottak össze a testület előtt szereplő ügyekről. A különös kérelmeket az olasz sajtó tárgyalja szombat óta, amikor XVI. Benedek pápa arra intette a bírákat, hogy körültekintőbben járjanak el a házasságok érvénytelenítésével kapcsolatban.

Bár a válás már 35 éve legális Olaszországban, sok hívő szemében csak akkor érvényes egy újabb házasság, ha az előzőt a Szentszék megsemmisítette, mások azért részesítik előnyben ezt a megoldást, mert csak ebben az esetben tarthatnak újra templomi esküvőt.

Az egyház többek között olyan esetekben mondja ki a házasság érvénytelenítését, ha a házasságkötés időpontjában egyik vagy mindkét fél pszichológiai, vagy fizikai értelemben éretlen volt, vagy valamelyik házastársról a házasságkötés időpontjában eltitkolt dolog derül ki, vagy a beleegyezés körül merül fel probléma, esetleg valamelyik fél alkalmatlan a szexuális életre, illetve kényszer hatására került sor a frigyre.

Évente házasságok ezreit semmisítik meg püspökségi testületek, de a legbonyolultabb esetek - köztük sok fellebbviteli ügy - egyenesen a Sacra Romana Rotához kerülnek.