Pezsgős pohárra emlékeztet annak a villamosnak a formája, amelyet a franciaországi Reims városába terveztek, az Alstom Transport Xavier Allard nevű cég designerei. Ez a vállalat készítette egyébként a budapesti négyes metró, és a Lyoni villamos küllemének terveit is. Európa nagyvárosai egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a közlekedési eszközök egyedi arculatának kialakítására. Egyes városok történelmük fontos korszakait, más metropoliszok pedig egyedi ipari és kulturális tradícióikat, vagy természeti környezetük szépségét kívánják hangsúlyozni járműveik külső megjelenésével.

A pezsgőgyártásról híres Reims villamosa. mire is hasonlíthatna, ha nem pezsgőspohárra? A villamos formatervére a város lakói is szavazhattak. Választásuk a letisztult, áramvonalas és elegáns vonalaival egy pezsgőspohár könnyedségét és kifinomultságát idéző, "karcsúsított" vonalú tervre esett - adta hírül a cég magyarországi kommunikációs irodája. Az egyedi formájú szerelvényeket, tíz színben gyártják majd: sárga, narancssárga, vörös, lila, rózsaszín, kék, ciánkék, türkizkék, zöld és ánizs-zöld.

Reims városképének védelme érdekében a 11,2 kilométer hosszú és összesen 22 megállóból álló villamos-vonal 2 kilométer hosszúságú szakaszán, úttestbe integrált áramellátó rendszert építenek ki, így a híres reimsi katedrális látványát nem csúfítják majd villamos felső vezetékek. A 32 méter hosszú villamos-szerelvények mindegyike több, mintegy 200 utas szállítására képes. Az Alstom 2009. októberében helyezi üzembe az első "pezsgőspohár villamost", míg az utolsóként induló szerelvény, 2010 tavaszától szállít majd utasokat - derül ki a közleményből.