horoszkóp

Miért lúdbőrözünk csikorgó hangoktól?

MTI
MTI
2007.02.16. 16:37

Amikor kellemetlen hangoktól, például krétacsikorgástól vagy kemény tárgyat, például üveget kaparó körmöktől az embernek feláll a szőr a hátán vagy lúdbőrzés fogja el, akkor a szervezet védekező reakciójáról van szó - állapította meg egy német kutatócsoport.

A Deutsches Grünes Kreuz (DGK) munkatársai szerint az emberi szervezet az ilyen hangokat vészjelzésként értelmezi, és védekezésül borzolja fel a test szőrszálait. E műveletet az agy limbikus rendszere indítja be, vagyis az a központ, amelynek funkciója az érzések feldolgozása, s amely összeköttetésben van azokkal a szőrzet reakcióit vezérlő idegekkel.

Ugyanakkor nem minden ember reagál egyformán az egyes zajokra: a szakértők szerint a szervezet válaszadása attól függ, hogy az adott hangokkal kapcsolatban az adott személynek milyen tapasztalatai, emlékei vannak. Ezeket az élményeket a limbikus rendszer elraktározza, így aztán előfordul, hogy egyes érzékeny embereknél már az is elég a bőr- és szőrreakció beindulásához, ha az illető pusztán csak ilyen hangokra gondol.

Ugyanakkor a gyerekek alig reagálnak ezekre a kellemetlen zajokra, hangokra, az ő limbikus rendszerük ugyanis még nem gyűjtött össze ezekből olyan sok élményt.