horoszkóp

Chilivel már a kőkorszakban is főztek

MTI
MTI
2007.02.16. 16:56

Közép és Dél Amerika őslakói már több mint 6000 éve is főztek és fűszereztek chilivel, erre találtak bizonyítékokat az amerikai Smithsonian múzeum munkatársai.

A kutatók úgynevezett őrlőköveken találták meg a chili nyomait, pontosabban azokat a kicsiny magokat, amelyekben a sejtek egy növény erejét rejtik. A mikroszkópos vizsgálatok kimutatják, hogy ezek a parányi magvak, amelyek nem azonosak a növények vetésénél használatos magvakkal, mely növényfajtához tartoznak.

A kutatók egy venezuelai ásatáson fedeztek fel először addig ismeretlen mikrofosszilis magokat, amelyeket a mai chili erősségmagjaival azonosítottak. További vizsgálataik során kollégáival hét másik ásatáson találtak még hasonló magvakat. A legrégebbiekre Ecuadorban bukkantak, ezek 6100 évesek.

Ezzel bebizonyosodott, hogy a chili az egyik legrégebbi élelmiszer Közép- és Dél-Amerikában, miközben eddig úgy tudták, hogy a XIV-XVI. században, a mai Peru, Chile és Argentína területén élő inkák, valamint a hasonló időszakban a mai Mexikó térségében élő aztékok nemesítették.

A kőkorszaki népek kukoricával és manióka gyökérrel, valamint babbal, tökkel és pálmagyümölccsel főztek chilis leveseket és egytálételeket. Amikor Kolumbusz Amerikába érkezett, a chili volt a leggyakrabban termesztett kultúrnövény.