Az anorexia részben genetikai eredetű

MTI
MTI
2007.02.21. 21:13
Az anorexia nervosa táplálkozási zavar okait igyekszik feltárni egy nemzetközi kutatási program, és egyelőre úgy tűnik, hogy újfent a génekben találják meg a baj gyökerét.

"A genetika tölti meg a pisztolyt, és a környezet húzza meg a ravaszt" - összegezte véleményét az anorexia okairól Craig Johnson, akinek része van a tíz éve nyolc amerikai és két európai városban folyó kutatásban. A tulsai Laureate pszichiátriai intézet táplálkozási zavarokkal foglalkozó részlegének vezetője hozzátette: ha valakinek a családjában volt már anorexiás, akkor 12-szer nagyobb az esélye a betegségre.

Johnson szerint az anorexia több tényező - így a genetikai sebezhetőség és a soványságot előnyben részesítő kultúra - együttállása esetén törhet ki.

A folyamatban lévő kutatási program elősegíti, hogy azonosítsák a táplálkozási zavarok által különösen veszélyeztetett csoportokat. Az eddigi ismeretek szerint a legveszélyeztetettebb korcsoport a 11-14 éves lányoké, mivel ez az az időszak, amikor a gyerekek felnőtt súlyuk harmadát felszedik. Mármost ha egy lány elégedetlen a hízással, és esetleg még valami megjegyzést is tesz valaki alakjának a változására, fogyókúrázni és edzeni kezdenek, s ez jó út a táplálkozási zavarhoz - mondta a kutató.