A rendszeres napi kávézás csökkenti a szívbetegségek okozta elhalálozás kockázatát a 65 év feletti embereknél, amennyiben normális vérnyomásértékekkel bírnak - mutatták ki amerikai kutatók egy 9 éves vizsgálattal.
A kávétartalmú italok fogyasztása egészséges mértékben növeli a vérnyomást, és ellensúlyozhatja az étkezés utáni vérnyomás-esést, amely idősebbeknél nagyobb gyakorisággal jelentkezik.
A 65 év felettieknél kimutatták, hogy minél több kávét fogyasztanak, annál kisebb a szívbetegségben való elhalálozás kockázata, és megfordítva, mégpedig ez a koffein-adag arányában érvényesül, vagyis minél több a kávé, annál kisebb a kockázat.
Azoknál, akik naponta négy, vagy több csésze kávét ittak, a halálozás esélye 53, 2-4 csésze esetén 32 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik csupán fél csészényit vagy kevesebbet fogyasztottak naponta, ám magas vérnyomású pácienseknél és 65 évnél fiatalabbaknál mindez nem bizonyult érvényesnek.