horoszkóp

Személyre szabott konyhák

MTI
MTI
2007.03.02. 09:56

A jövő a személyes, egyedi igényeket kielégítő háztartási gépeké, amelyek forradalmasíthatják a háztartási készülékek gyártását - jósolja az egyik stockholmi újságban napvilágot látott szakmai trend.

A svéd lakások egy részében - akárcsak Amerikában - nincsenek például mosó- és szárítógépek. Ezt a funkciót az alagsorban lévő nagy teljesítményű gépek látják el, amelyek használati díja és energiaköltsége benne foglaltatik a - magas - lakbérben.

Ugyanakkor sok vidéki házban mégis vesznek mosógépet - de teljesen mást a fiatal családok és más típust az idősek. Utóbbi korosztálynak csak a nagyon egyszerűen kezelhető, néhány programos gép a praktikus, mert a túl bonyolult, nagyon sokat tudó készülékeket - felmérések szerint - akkor sem használják a hetvenen felüliek, ha gyermekeiktől kapják azt ajándékba.

Hasonló a helyzet a mobiltelefonokkal, amelyek közül a rossz egészségi állapotúaknak és a szellemileg leépülőben lévőknek olyat vásárolnak, hogy csak egy-két gombot kelljen megnyomniuk ahhoz, hogy elérjék orvosukat, családjukat.

A nagy családosoknak, a gyakran vendéget fogadóknak és a hobbiból sütő-főző háziasszonyoknak nem luxus a jó minőségű, dupla sütő sem. A fiatalok háztartásába elég csak egy mini melegítő sütő, ha nem elégszenek meg a mikrohullámú sütővel. Utóbbi is szinte csak melegítésre szolgál, mert a fiatalok legtöbbje kész vagy félkész ételt vásárol.

A hűtőgépek az északi országokban általában az otthonok szerves részei, a lakásokat teljesen felszerelve, gépesítve adják-veszik. Újabban mégis nagy keletje van a személyre szabott méretű - a szabványosnál szélesebb - vagy színesre festett, feltűnően kidekorált, rózsa vagy geometriai mintás, legömbölyített formájú hűtőszekrényeknek, amelyek retro stílusukkal díszei egy hasonló hangulatú otthonnak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft