Az úgynevezett háromórás diéta egy fogyókúra, de nem arról van szó, hogy három óra alatt súlycsökkenés következik be, hanem az a szabály, hogy minden harmadik órában enni kell.

A háromórás diéta szülőatyja a Kaliforniában élő Jorge Cruise, aki azt állítja a testtömeg-vesztés nem a kalóriák számlálásán vagy a zsírmentes élelmiszerek fogyasztásán múlik, hanem kizárólag a helyes időzítésen. A módszer nem bonyolult, mindössze egy kikötés van, háromóránként enni kell, így biztosított az anyagcsere optimális szintű működése.

Az élettani magyarázat szerint a folyamatos és rendszeres energiafelvétel hatékonyabb anyagcserét eredményez, ráadásul a vércukorszint is egyensúlyban marad. Természetesen az sem mindegy, hogy mekkora adagokat fogyaszt a diétázó. A Cruise étrendnél ügyelni kell arra is, hogy a fogyni kívánó ne lépje túl a napi 1450 kalóriás felső határt. Ilyen energiatartalom mellett, és a háromóránkénti érkezésekkel heti két kiló testtömeg vesztés érhető el.

A módszer összességében üdvözölhető, mert praktikus és kiegyensúlyozott programot tartalmaz, bár az energia megszorítás problémákat okozhat. Azok számára, akiknek nem gond időponthoz kötve étkezni, ez a módszer egyszerűbbé teheti a fogyást - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Új diéta című szakmai lapjában.