A nőket a termékenység külső jelei és a szépség, a férfiakat a nemi hormon által formált arc teszi vonzóvá a másik nem szemében, legalábbis egy texasi kutató szerint.

David Buss, az austini egyetem evolúciós biológiával foglalkozó kutatója arra jutott, hogy a férfiak világszerte olyan nőket részesítenek előnyben, akik átlagosan 3 és egynegyed évvel fiatalabbak náluk. A meggyőződéses darwinista feltételezi, hogy ez is az ősidőkből származó örökség. Az őskorban ugyanis a férfiak 30 éves korukban érték el legnagyobb vadászsikereiket, míg a nők termékenysége húszas éveik közepe tájától folyamatosan csökkent.

Hasonlóan ősi ösztön, hogy a férfiak intuitív módon képesek felmérni, mennyire fitt egy nő biológiailag, ami összefügg a csípő és a derék arányával. Az ideális méret a kutatók szerint az 1:0,7 csípő - derék arány, ráadásul ez független a divattól és a testi ideáloktól.

Skót kutatók a St. Andrews egyetemen egy számítógépes kísérletsorozat után arra következtetésre jutottak, hogy a női nemi hormon, az ösztrogén által meghatározott arcok a legvonzóbbak a férfiak számára.

Ehhez hasonlóan a férfiak arcvonásait a tesztoszteron alakítja, ami a csontok növekedését erősíti, így az arccsont szögletes lesz, az állkapocs kiugró. A nők azonban az úgynevezett "vegyes arcokat" jobban kedvelik, ennek élő példája az amerikai sztár, Brad Pitt. Ebben egyfajta önvédelem is szerepet játszik a nők részéről, nevezetesen az, hogy a sok tesztoszteronnal rendelkező férfiak hajlamosak arra, hogy másutt is próbálkozzanak.