Különösen sok pár mondja ki a boldogító igent Ausztriában idén július 7-én: a nap szombatra esik, az évszaknak megfelelően nagy valószínűséggel napos idő lesz, s ami a legfontosabb: a házasulók mindig is kedvelték a lehetőleg minél több azonos számot tartalmazó dátumokat, mint a 2007. VII. 7.

A salzburgi Mirabell kastély márványtermében már január 7-e óta telt ház van a hőn óhajtott júliusi dátumra: mind a 28 lehetséges esketést lekötötték.

Hasonló a helyzet sok más kedvelt helyszínen is, és Grazban például az anyakönyvi hivatal munkatársai közül senki nem mehet szabadságra a július 7. körüli időszakban. Miközben pedig majd mindenhol minden időpont betelt, Klagenfurtban még van szabad időpont július 7-én, de csakis azért, mert erre a napra megnövelték a szolgálatot teljesítő anyakönyvvezetők számát.

Tapasztalt anyakönyvvezető tudják, hogy nem babona készteti a szerelmespárokat arra, hogy 2007. VII. hónap 7-én - vagy éppenséggel jövőre 2008. VIII. 8-án - kössenek egy életre szóló szövetséget. Arról van ugyanis főleg szó, hogy az ilyen dátumokat könnyű megjegyezni. "A férfiak nem találhatnak kifogást arra, hogy miért megfeledkeztek meg házassági évfordulóról" - jegyezte meg Ernst Gold, Hallein anyakönyvi hivatalának vezetője.

Zell am See anyakönyvi hivatalának vezetője, Josef Haunsperger ezzel szemben kijózanító mérleget készített az esküvők és a különleges dátumok közötti összefüggésről. "Csaknem valamennyi szerelmes pár elvált azok közül, akik ilyen napokon esküdtek meg. Néhányat sikerült is már rábeszélnem, hogy más napot válasszanak esküvőjük megtartására" - mondja.

Szerinte a számok könnyen megjegyezhető és állítólag boldogságot hozó kombinációja nem elegendő a tartós házassághoz. Sietve hozzátette azonban, hogy balszerencsét kilátásba helyező jóslata 2007. július 7-re nem vonatkozik. Ez a nap ugyanis szombat lesz, amikor amúgy is előszeretettel tartanak esküvőket.