A gyermekkori kövérség a lányoknál azzal a következménnyel jár, hogy korábban - akár már kilencévesen - elérik a serdülőkort, egyelőre azonban nincs egyértelmű magyarázat a jelenségre - állítják amerikai kutatók.

A több éven át tartó vizsgálatban 354 kislány vett részt, és mint kiderült, azok a gyerekek, akik túlsúlyosak voltak háromévesen, majd a következő három évben tovább híztak, 9 évesen érték el a pubertáskor küszöbét, amely az emlőnövekedés alapján állapítható meg.

"A korábbi kutatások során azt mutatták ki, hogy a korábban érő lányok testtömegindexe magasabb, ám nem volt világos, hogy a korábban kezdődő serdülés okozza a testsúlynövekedést, vagy a testsúlynövekedés okozza a korábbi serdülést. Vizsgálatunk az első bizonyíték arra, hogy az utóbbiról van szó" - mondta dr. Joyce Lee, a kutatás vezetője.

Korábban az is bebizonyosodott, hogy az amerikai lányok korábban érnek, mint harminc esztendeje, s ezalatt a gyermekkori kövérség aránya is jócskán megnőtt.

Az elhízott, s ennek következtében korán a serdülőkorba lépő kislányok közül sokan felnőtt korukban is túlsúlyosak lesznek, és az átlagnál jobban veszélyeztetik őket a reproduktív szerveket érintő tumoros megbetegedések.