horoszkóp

A boldogságszint nem állandó

MTI
MTI
2007.03.10. 11:24

Az általános boldogságszint vagy jó kedély a Michigan Állami Egyetem pszichológusainak új elmélete szerint - szemben a bevett felfogással - korántsem állandó és tartós, hanem az élet fő eseményei igenis változtathatnak rajta, akár hosszú távon is - olvasható az egyetem honlapján.

"Bár boldogság - vagy szubjektív jó közérzet - örökletes, és viszonylag állandó, a boldogságszint időről-időre mégis ingadozhat, mivel az adaptáció korántsem szükségszerű, és az élet eseményei sokat számítanak" - összegezte véleményét Richard Lucas pszichológia professzor.

Lucas doktor és kollégái két nagyszabású és átfogó tanulmányt elemeztek, az egyik Németországban készült 24 év alatt, a másik Angliában 15 év alatt. Azt vizsgálták, hogy a nagy változások - házasság, válás, munkanélküliség, betegség, rokkantság - hogyan befolyásolták az emberek kedélyét, közérzetét, egyszóval boldogságszintjét.

A kutatók arra figyeltek fel, hogy egy nagyobb megrázkódtatás után a boldogságszint többnyire nem áll vissza. Ezt a megfigyelést igazolja számos új keletű tanulmány is, amelyek olyan esetekről számolnak be, amikor például a súlyos betegség, vagy életre szóló sérülés, vagy rokkantság az általános közérzet és kedélyállapot jelentős és tartós romlását idézte elő.

Lucas professzor írásában hangsúlyozza, hogy mindez egyénfüggő, és a statisztikai adatokból leszűrt tételek mögött eltérő emberi adottságok, élethelyzetek vannak.