Még az idén kiállítják Dubrovnikban a Viktor Vekszelberg orosz multimilliárdos tulajdonában levő, tíz darab Fabergé húsvéti tojást - adta hírül a Jutarnji List című horvát napilap.

Vekszelberg az egykori orosz cári család kincstárát gazdagító 10 darab, egyedi tervezésű tojást 120 millió dollárért (mintegy 22 milliárd 800 millió forint) szerezte meg 2004-ben, és most úgy döntött, hogy szigorú biztonsági intézkedések mellett október végén kiállítja.

Dubrovnikban már épül egy több-funkciós sportcsarnok, koncertteremmel és kiállításokra alkalmas résszel: a tervek szerint ott fogják bemutatni az ékszertojásokat. Vlagyiszlav Oszipov, a milliárdos közeli munkatársa erről kezd tárgyalásokat március végén Dubravka Suic polgármesterrel.

Viktor Vekszelberg néhány éve megvette Lovro von Matacic (1899-1985), a világhírű horvát születésű karmester villáját a Kolocepi csatorna mentén, Dubrovnik bejárata előtt, és ott tölti a nyarakat. Az ő tulajdonába került a városfalban levő, a dominikánusok templomával szemközti Labirint nevű exkluzív étterem, amelynek francia séfje, Gilles Camillieri néhány évig Vekszelbergnél dolgozott.

Peter Carl Fabergé (1846-1920) szentpétervári aranyműves 1872-ben alapította az ékszermanufaktúrát, dolgozott a svéd és a norvég királyi családnak is. 1885-ben lett III. Sándor orosz cár udvari ékszerésze. Még abban az évben a cár feleségének, Marija Fjodorovnának húsvétra a mester ékszertojását ajándékozta. Élete során még 11 ilyen tojást vett asszonyának. Ezt a tradíciót folytatta fia, egyben utóda, II. Miklós cár 1917-ig, a forradalomig. Fabergé Rigán keresztül Berlinbe menekült, majd Svájcban, Lausanne-ban telepedett le és ott is halt meg.

Az összesen 56 darabból álló szentpétervári kollekció minden egyes tojását arannyal, ezüsttel, más fémekkel és drágakövekkel díszítette az ékszerész. A Fabergé-tojás idővel a luxus szinonimája lett.