horoszkóp

Vérrögöt okozhat a túl sok irodai munka

MTI
MTI
2007.03.15. 11:22
A számítógép előtt ülő irodai alkalmazottaknál jóval nagyobb a halált hozó vérrög kialakulásának esélye, mint a távolsági repülőjáratok utasainál - mutatták ki új-zélandi kutatók.

Kiderült, hogy a vérröggel kórházba került páciensek 34 százaléka végez ülőmunkát, és csupán 1,4 százaléka utazik sokat - nyilatkozta Richard Beasley professzor, a kutatás vezetője, Új-Zéland magántőkéből finanszírozott orvostudományi kutatóintézetének munkatársa az AP amerikai hírügynökségnek.

A mélyvénás trombózis (DVT) esetén a láb valamely mélyen elhelyezkedő véredényében vérrög képződik, amely akkor válhat halálossá, ha kiszakad, és a tüdőbe jutva elzár egy eret. Néhány éve jöttek rá, hogy a megbetegedés hosszú repülőutaknál is jelentkezhet, mivel többnyire nem lehet a lábat a gépen kinyújtani, vagy mozogni, ami csökkentené a vérrögök kialakulásának kockázatát.

"Jóval több irodai dolgozó van, mint olyan ember, aki rendszeresen nagy távolságokat utazik. A két fő veszélyeztetett csoport a számítógépekkel dolgozóké és a telefonos központok alkalmazottaié" - mondta a professzor.

Meglepetést okozott, hogy kiderült: az emberek gyakran 12-14 órát is dolgoznak naponta, és ez idő alatt végig a székükhöz vannak szögezve, ami hosszú távon a mélyvénás trombózis kockázatát sokszorosára növeli. A kutatásról írt tanulmány Új-Zéland orvostudományi folyóiratában lát napvilágot áprilisban.