Az iráni Sahr-i-Szokhtában, nem messze az afganisztáni határtól egy időszámítás előtt 2900 körül keletkezett sírban női csontvázat találtak olasz és iráni régészek. Megállapították, hogy tulajdonosa 180 centiméter magas, barna bőrű, afrikanoid koponyájú asszony volt. A lelet legnagyobb érdekessége a bal szemgödrébe illesztett műszem - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Egy 2,97 centiméter átmérőjű, 1,5 centiméter sugarú félgömbről van szó, amely talán bitumen masszából készült. Külső felén középen egy kis vésett kör látszik, amelyből sugarasan nyolc vonal indul ki. A protézis két oldalán egy-egy lyuk szolgál a rögzítésre. Viselője zsinórt fűzött bele, amelyet a fején hátul kötött össze. A mikroszkópos vizsgálat azt is kiderítette, hogy a félgömböt kívülről vékony arany-ezüst lemez borította.

A protézist az asszony életében hosszan viselte: a félgömb hátsó felén közel a szélső feléhez látható egy kopás, amely járomcsonttól származik és a zsinór is vésett egy kis barázdát a lyukban.

A műszemnek valószínűleg főleg az volt a funkciója, hogy csillogása titokzatossá, természetfeletti hatalommal rendelkezővé tegye viselőjét. Olyan valakivé, aki meglátja azt is, ami a többi közönséges halandó előtt rejtve marad. Így jutottak arra a következtetésre, hogy az asszony sámán lehetett.