horoszkóp

Fogamzásgátlás Múzeum nyílt Bécsben

Compress
Compress
2007.03.20. 10:17
Négy évnyi előkészítő munkát követően megnyílt a Fogamzásgátlás Múzeuma Bécsben. A kiállítás spektruma az első óvszerektől és intimzuhanyoktól a terhességmegszakítás legális és illegális módszerein illetve eszközein át a fogamzásgátlás modern formáiig terjed.

A világon egyedülálló múzeum egyik ötletgazdája, Christian Fiala nőgyógyász elmondta, hogy nem volt egyszerű összegyűjteni a mintegy ezer kiállítási tárgyat: az örökösök legtöbbször ugyanis inkább pironkodva a szemétre hajítják a felmenők hagyatéka között talált intimzuhanyt vagy óvszert.

Nem egy kiállítási tárgy - például a halak úszóhólyagjából készült kondom - esetében pedig improvizálniuk kellett a szervezőknek. Mivel nem tudták, hogy pontosan melyik hal úszóhólyagját használták, egy állatpreparátor sietett a segítségükre és járt utána a dolognak.

Az antibébi-múzeumban azonban nemcsak a fogamzásgátlás egykori formáit mutatják be, hanem a modern eszközök - például a szív vagy levél formájú spirálok - mellett a jövő lehetséges módszereit is. Így például a három hónapig ható fogamzásgátló tablettát vagy a hormoninhalátort.

Külön részleget szenteltek a terhességmegszakítás legális és illegális formáinak valamint a fogamzásgátló tabletta térhódításának. A sort végignézve egyértelművé válik, hogy szinte nincs is olyan eszköz vagy vegyület, amit a kétségbeesett nők ne vetettek volna be a nem kívánt terhesség megszakítása reményében. Az egyik leghátborzongatóbb darab talán egy hét és fél centi hosszú, három milliméter vastag fapálcika, amellyel egy húszéves ugandai asszony próbálta megszakítani terhességét. Itt ugyanis - sok más országhoz hasonlóan - még ma is tilos az abortusz.

A Fogamzásgátlás és Terhességmegszakítás Múzeumát életre hívó társaság célja, hogy addig dokumentálja a szülészet és nőgyógyászat e fejezetét, amíg élnek a tanúi és hozzáférhetők az egyes korszakok eszközei.

További infó itt.