horoszkóp

Megtilthatják a muzulmán kendő viseletét a brit iskolákban

MTI
MTI
2007.03.20. 14:01
Megtilthatják a tanulóknak az egész arcot eltakaró muzulmán kendő viseletét oktatási vagy biztonsági okokból a brit iskolákban a legújabb kormányzati irányelvek alapján - vált ismertté kedden hivatalos forrásból.

A brit oktatási és szakképzési minisztérium által kidolgozott irányelveket tartalmazó dokumentum szerint az egyes iskolák maguk dönthetik el, hogy mely öltözékek viseletét tiltják meg diákjaiknak az órákon. "(Az iskolák) betilthatják azokat az öltözékeket, amelyek megítélésük szerint gátolják a tanuló biztonságát vagy az oktatásban való részvételét" - közölte a minisztérium szóvivője.

A tárca útmutatójában azt javasolja a pedagógusoknak, hogy igyekezzenek tekintettel lenni a vallási előírásokra, ám kezeljék elsődleges szempontként a diákok biztonságát és az oktatásban való részvételük képességét. Ez utóbbi jelentőségére utalva a szóvivő elmondta: több tanár arról számolt be, hogy gyakran nehéz megérteni az egész arcot eltakaró muzulmán kendőt viselő diákok szavait és arckifejezését.

Az irányelvekről azt követően határoztak, hogy egy évvel ezelőtt egy 17 éves brit diáklány elvesztette a pert, amelyet azért indított, hogy hagyományos öltözetet viselhessen a tanórákon.