Az általános iskoláskorú gyerekek több mint negyven százaléka naponta többször is fogyaszt szénsavas, cukrozott üdítőt, még akkor is, ha ingyen ásványvízhez juthat - derült ki az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 2006-os vizsgálatából.

A program arra kereste a választ, hogy mennyiben és hogyan módosítja a gyermekek folyadékfogyasztási szokásait az ingyenesen kihelyezett ásványvíz elérhetősége.

A vízautomaták biztosításán túl az OÉTI szakemberei folyamatos szakmai támogatást nyújtottak az iskoláknak, ahol a diákok a programok során játékos formában sajátíthatták el az egészséges táplálkozás alapismereteit. Kontrollosztályok bevonásával bizonyosodtak meg arról, hogy mennyiben segíti az elmélet gyakorlattá válását az, hogy ingyenesen elérhetővé teszik az egészséges vízfogyasztást.

Az elhízás napjainkban népbetegségnek tekinthető, és egyre jobban terjed a gyermekek között is. Kutatások azt mutatják, hogy az elhízás és a cukros üdítő fogyasztás között szoros összefüggés van.